1. август 2011.

Warhammer 40.000 - Rasa Tau

Тау је млада и технолошки веома напредна раса пореклом из Источних Кракова галаксије – или, ако гледамо мапирање Империјума Човечијег (Imperium of Man), из Сегментума Ултима (у којем се налази Ултрамар, заједница светова и дом Ултрамаринаца). Као и било која друга раса у ратно оријентисаном Warhammer 40,000 универзуму, Тау се боре за своје место под сунцима галаксије, али за разлику од осталих фракција попут поменутог Империјума, Свемирских Оркова па чак и немртвих Некрона, Царство Тау има мање ратоборне циљеве. Њихова агенда превасходно подразумева мирно ширење филозофије по имену „Веће Добро“, и Тау је једна од ретких раса мрачног Warhammer 40,000 света која за себе тврди да је мирољубива кад год је то могуће – за разлику од рецимо Империјума Човечијег, који се врло јасно и нарочито гласно залаже за убијање свих ванземаљаца и јеретика у познатом свемиру. Али, иако Тау преферира добровољно приступање њиховом циљу, без директне борбе, то не значи да не знају ратовати! Уколико њихови путеви мирног асимиловања прођу неопажено или без очекиваних резултата, Царство Тау ће се врло лако донети одлуку о одлучној и суровој војној акцији, ефектно вршећи покољ на световима који су се дрзнули да одбију филозофију „Већег Добра“.


Али, шта је заправо „Веће Добро“? У суштини, то је филозофско-религиозно учење које је у великој мери супротстављено Докторини Империјума. У четрдесетом миленијуму, човечанство има само једну религију, а то је безпоговорно веровање  у Цркву, Инквизиторе, Свештеника, и на крају самог бесмртног Цара Човечанства, који већ десет хиљада година влада на свом Златном престолу на Тери (некадашњој Земљи). Религија Човечанства заправо је темељ Империјума исто као што је Веће Добро темељ Царства Тау. Тако је Империјум јако религиозно и изразито војнички настројено друштво, које за свој циљ има истребљење свих облика живота у Универзуму. Осим самих Људи, наравно – мада се Инквизиција неће лишити уништавања целих планета насељених људима, ако постоји само и назнака „јереси“, односно неверовања и непокоравања Цркви и Цару.

Грб Т'ауа, матичног света Царства,
и симбол Већег Добра
Али ту није крај, јер се и сами Тау међусобно веома разликују, и то толико да су подељени у такозване касте. Ватрена каста, чини основу војне моћи Царства Тау – то су високи, снажни туђини који су по изгледу слични Људима, и који воде порекло од ловаца и ратника Т'ауа, родног света расе Тау.

Земаљску касту чине креативни и умешни припадници расе: радници, инжињери, уметници, архитекте, дизајнери и конструктори. За разлику од Ватрене касте, они су нижи и буцмастији, али без сумње чине прави темељ читавог звезданог Царства. Наиме, Тау је раса која је имала највећи технолошки скок од свих познатих раса Универзума – од изума точка до освајања других планета требало им је само 6,000 година!

Идући даље имамо водену касту, коју чине трговци и дипломате. Њихова улога је одржавање мира и хармоније међу свим расама Царства Тау, и припадници водене касте су често веома способни, мирољубиви и говоре по десетину и више туђинских језика.

Слева надесно: етерална, водена, ваздуша,
земаљска и ватрена каста
Ваздушна каста у Царству има улогу сличну Ватреној касти, с тим да они служе искључиво у звезданој морнарици, односно у огромним бродовима који служе за међузвездана путовања и ратове. Будући да су каста која се служи свемирским бродовима, њихова улога није само ратна, него служе и као преносиоци порука и шпијуни. Међутим, дуг боравак у бестежинском стању учинио је њихове скелете слабим и лако ломљивим, па тако само ретки од њих могу обитавати на површини планета.

На крају имамо и Етереалну касту, владајућу касту која из својих редова даје политичке и верске вође Царства Тау. Њихово порекло и конкретнија улога су обавијени велом тајне – о својим стварима не расправљају са припадницима других каста или врста, крију своје право порекло (иако се примети да су по грађи слични Ватреној и Воденој касти), а понекад се могу видети и на бојиштима, што значи да поседују извесне борилачке способности.

Тау, дакле, представљају изузетак и мали бастион разума и толеранције у иначе варварском Warhammer 40,000 свету. Конгломерат различитих раса, филозофија која позива на мир и поштовање других облика живота, разнолика структура саме расе показују да Тау представљају класичну слику напредне ванземаљске цивилизације. То међутим не значи да су лоши у ратовању - разноликост њиховог Царства преноси се и на бојиште, па тако Тау представља једну ретко компактну и свестрану армију и озбиљан залогај за сваког непријатеља Већег Добра. Ко неће прићи милом, доћи ће силом, зар не? 

Нема коментара:

Постави коментар