2. децембар 2011.

D&D: Ostrva Munšej (Moonshae Isles)

Острва Муншеј (Moonshae isles) јесу архипелаг приближно кружног облика који се налази у Бестражном мору. Налазе се западно од Фаеруна, отприлике 600 километара западно-југозападно од Обале Мачева и Амна, земаља којима су играчи шпартали и убијали змајеве уздуж и попреко у серијалу Baldur’s Gate. Острвима влада Висока Краљица Алисија Кендрик из своје престонице Каел Калидира, на острву Аларону. Име не подсећа само случајно на Авалон, митско острво у веровању Келта – наиме, читав архипелаг и народи на њему инспирисани су келтском митологијом британских острва. Остала острва архипелага су Фламштерд, Гвинет, архипелаг Корин, Минтарн, Мореј, Норланд, Оманов Оток, и Снежник.


Острва Муншеј углавном настањују Људи, као што је случај и у остатку Фаеруна. Постоје две међусобно нетрпељиве заједнице: Фолк и Северњаци, староседеоци и дошљаци. Фолк су миран свет организован у неколико малих краљевстава, која су повезана у лабав али постојана савез којим влада Високи Краљ (или Краљица), који је више симбол јединства народа него прави апсолутни владар земаља Муншеја. Они су углавном земљорадници и пољопривредници, али су и изузерни ратници када треба бранити свој дом, углавном од напада Северњака. По физичком изгледау Фолк се не разликују много од просечних људи: средње су висине, тамне косе и очију.

Северњаци су народ сасвим супротан од Фолка. Они су пљачкаши, ратници, освајачи и номади у души. Своју садашњу (врло вероватно привремену) домовину, северна осрва Муншеја, добили су управо походима прозив Фолка, који су концетрисани у јужним деловима архипелага, чиме су Острва јасно подељена на две половине – јужну и северну, Фолк и Северњачку. Управо јужна страна острва представља и омиљено место пљачке и разбојништва за Северњаке, али њихови хероји и ратници често иду и до Обале Мачева, па чак и до Калимшана на далеком Југу континента. Северњаци су очигледно инспирисани Викинзима северне Европе, који су често нападали и уништавали по британским острвима у средњем веку (чак правећи од Даблина своју колонију намењену искључиво трговини робљем), па су тако и у Фаеруну високи, стамени, светле косе и очију.

Што се тиче религије, већина Фолка обожава друидску богињу Мајку Земљу, заштитницу ратара, док је врховно божанство Северњака силни Темпус, Господар Олуја и Битака.

Поред Људи, на Острвима живе и друге демиљудске (човеколике) расе. Виловњаци Муншеја су расе Левир (Llewyrr), и давним временим су били доминантна врста у овим пределима. Међутим, као што је случај са Виловњацима у целом свету, временом се њихов број осуо, па тако данас обитавају само у удаљеним деловима Гвинета и Аларона, које још увек зову својом земљом и домом. Левири су, иначе, једна од виловњачких раса који су најсличнији Високим Виловњацима.

Као и Левири, Штит-Патуљци су такође на овим острвима одвајкада – и као и Левири, данас живе само у изолованим пределима Муншеја. Бројнији су и знатно ратоборнији од Виловњака, воле своју затвореност и ватрено се бране од сваког упада Људи у њихове земље.

Полутани су се од свих „других“ раса најбоље прилагодили људској правласти на Муншејима. Полутанске заједнице се налазе поред главних насеобина Фолка, док се њихови храбрији рођаци налазе у градовима близу северњачких тврђава. Они живе од трговине са својим људским комшијама, уживајући у сигурности коју им пружају њихови замци.

Муншеј често походе и бића огромне моћи, Звети и Полубогови, изасланици и створења чисте магије. Левијатан Стари је велики кит, огромнији и од највећих китова који су икада постојали. Он је мирно створење које дуге године проводи у спавању на дну мора – када се пробуди, изгледа као да се чисто бело острво креће по морима између Муншеја и Фаеруна. Срећом, Левијатан је добро биће и буди се само на заповест своје богиње, или да би се хранио, једном у неколико векова. Камерин Једнорог је најмоћнији једнорог у земљама Фолка, и онај који влада као краљ дивљине. Јурећи пољима Гвинета, Камерин представља симбол свега дивљег и слободног. Чопор, са друге стране, јесте симбол мрачне стране дивљине, крволочне и сурове. Чопор представља неколико изузетно снажних вукова који размишљају као један, најчешће јављајући се као казна богиње за непоштовање Природе и Земље.

Дакле, у својој суштини, Острва Муншеј замишљена су као нека врста фантазијског линка ка келтској култури британских острва. Више речи о њиховом пореклу унутар глава креативаца из ТСР-а (фирме која је „измислила“ ДнД), њихове сличности са извесним „морским“ светом једне познате списатељице, и њихове повезаности са првим икада објављеним D&D романом биће речи други пут.

Нема коментара:

Постави коментар