6. фебруар 2012.

Star Trek: Tal Shiar

Tal Šiar je elitna obaveštajna služba Romulanskog Zvezdanog Carstva, zloglasna i visoko poštovana u Alfa i Beta Kvadrantima. Uloga Tal Šiara je zaštita Carstva od spoljnih neprijatelja - prevashodno Ujedinjene Federacije Planeta i Klingonskog Carstva - kao i od izdajica među samim Romulancima. Prikriveno i često nevidljivo prisustvo Tal Šiara u totalitarnom društvu Carstva drži javnost u stalnom  stanju straha i paranoje.

Grb Tal Šiara

Tal Šiar odgovara samo najvišim zvaničnima romulanske vlade, mada često delaju i bez neposrednog znanja ili odobrenja Senata. Autoritet članova službe veći je od brojnih starešina romulanske vojske, što za posledicu ima međusobno nepoverenje i mržnju između dve organizacije koje, u suštini, čine kičmu spoljne i unutrašnje politke Zvezdanog Carstva. Tal Šiar kontroliše sopstvenu flotu brodova, tako da služba ponekad izvršava misije koje bi se mogle okarakterisati kao paravojne.

2371. godine Tal Šiar je ušao u tajni pakt sa Redom Obsidijana (Obsidian Order), kardasijanskom tajnom službom, kako bi izveli napad na matični svet Osnivača (Founders) u Dominionu. Kao deo ove operacije,  Tal Šiar je eliminisao nekoliko bivših operativaca Obsidijana; međutim, Osnivači su se infilitrirali u njihove redove (budući da su menjači oblika, shapeshifter-i) i kombinovana flota Reda Obsidijana i Tal Šiara je na kraju upala u zasedu i bila potpuno uništena u bici kod Omarion Nebule. Za razliku od kardasijanske tajne službe, romulanska se relativno brzo oporavila od gubitaka.

Vraneek, vice-sekretar Tal Šiara 2374. godine.
Ubijen u eksploziji šatla za koju je isprva okrivljen Dominin.
Kasnije se ispostavilo da je za ekploziju bio odgovoran sekretar
Koval, za koga se ispostavilo da je špijun Federacije.

Ime "Tal Šiar" je omaž vulkanskom metodu egzekucije zvanom Tal Shaya iz originalnog Star Trek-a. Metod podrazumeva munjevito lomljenje vrata žrtvi, kako bi se obezbedila brza i milosrdna smrt.

Нема коментара:

Постави коментар